Seksuele politiek

Stop een mooie spionne in het bed van een machtige man, en na de daad vertelt hij haar voldaan allerlei gevoelige staatsgeheimen. Mannen verliezen namelijk acuut hun verstand zodra er seks in het spel komt. Dit beeld, dat oprijst op uit talloze B-films, heb ik altijd behoorlijk ongeloofwaardig gevonden. Maar misschien ben ik te naïef geweest. Misschien dacht ik teveel vanuit mezelf. Zelfs als een vrouw alleen maar seks van een man wil, zal ze niet denken dat die man dus ook ‘alleen maar’ seks vertegenwoordigt. Als vrouw kijk je wel uit om een man te onderschatten. Machtige mannen kunnen het zich daarentegen permitteren om onnozeler te zijn: zij kunnen vrouwen en seks desgewenst gelijkschakelen.

Of althans, dat konden ze. De tijden zijn veranderd; er staat zelfs een vrouw op het punt om de meest machtige positie ter wereld in te nemen. En het is alsof dat naakte feit een zweer doet openbarsten. Inmiddels draait de Amerikaanse verkiezingsstrijd inhoudelijk om de vraag wat erger is: het ouderwetse kleedkamergebral van Donald Trump waarin vrouwen en seks één pot nat zijn, of de slippertjes van de man van zijn rivaal Hillary Clinton.

Het is allemaal volslagen banaal. Totdat je het gaat zien in het licht van wat vroeger ‘sexual politics’ heette. Dan is het opeens geen toeval meer dat deze campagne draait om seks, juist nu een vrouw president kan worden. De enormiteit van die gedachte kan ik zelf niet goed bevatten, maar uit mijn hoofd zetten lukt ook niet.

Wat niet hielp: zaterdag zag ik Weiner, een documentaire over een jonge, gepassioneerde Amerikaanse politicus die een gooi doet naar het burgemeesterschap van New York. Dapper besluit, want ooit beging deze Weiner de blunder om een foto van zijn erectie naar een internetscharrel te twitteren, waarbij hij abusievelijk op de ‘send all’ knop drukte. Vermoedelijk hoopte Weiner dat de documentaire zijn herrijzenis als politicus zou vastleggen. Hij had alleen buiten zichzelf gerekend. Weiner kan het gewoon niet laten seksfoto’s van zichzelf rond te sturen, en dat kost hem uiteindelijk de kop.

De filmrecensent van deze krant roemde de fascinerende bijrollen – en die zijn inderdaad fascinerend, zeker als je ernaar kijkt door de lens van seksuele politiek. Weiner is namelijk getrouwd met Huma Abedin, een vrouw die toevallig presidentskandidaat Hillary Clinton adviseert. En zo verzeil je in een duizelingwekkend verhaal waarin relaties elkaar griezelig spiegelen. Zowel Hillary als Huma staan immers op enig moment met frisse tegenzin publiekelijk naast hun schunnige, machtige man waarin ze ‘ondanks alles’ geloven. Stand by your man.

Abedin loopt zich het vuur uit de sloffen om de kandidatuur van haar man tot een succes te maken. Maar nog tijdens het draaien van de documentaire blijkt hij weer geile berichtjes te hebben gewisseld met een vrouw. Gevolg: niemand van de media wil nog met Weiner praten over zijn 86 oplossingen voor de problemen van de middenklasse. De seksrel – en Weiners onderliggende gebrek aan zelfbeheersing – is het enige wat hen interesseert.

Ik zag ondertussen twee moderne vrouwenrollen. De dame die Weiners berichtjes heeft ontvangen, rekent zich al rijk. Ze is plotsklaps bijna beroemd! Met diep uitgesneden rode jurk posteert ze zich voor de deur van de zaal waar Weiner zal spreken, een cameraploeg in haar kielzog. Zie hier een vrouw die zich uit opportunisme gedraagt zoals de Trumps van de wereld dat graag zien, en besluit daadwerkelijk niets dan seks te belichamen.

De rol van die andere vrouw, Abedin, is complexer. Wat doe je als je zelf volop meetelt in de wereld, maar houdt van een man die zijn kop verliest in de buurt van bimbo’s? Abedin heeft inmiddels haar keuze gemaakt: ze is gescheiden en gaat vol voor Hillary. Inderdaad meid, stand by your woman. Maar erg gelukkig komt het allemaal niet over. Oh, wat zijn Abedin en Clinton verstandig – op het verkrampte af. Je zou willen dat ze zich eens wat ontspanden. Helaas, als je de wereld bekijkt door de lens van seksuele politiek, zie je dat die luxe vrouwen voorlopig nog niet is gegund. Zo werkt het in relaties: als hij uit de bocht vliegt, zal jij je moeten beheersen. Misschien wordt het later nog leuk. Eerst moet die zweer genezen.

Marjan Slob